Fugt og hvad så?

Fugt og kondens i vindueLuftfugtighed er en vigtig faktor, hvis du ønsker et godt indeklima.

Derfor er det en rigtig god ide at passe på, at luftfugtigheden i boligen eller virksomheden ikke bliver for høj. Kommer den relative luftfugtighed (RF) således over 70 procent, kan skimmelsvamp nemlig spire på næsten ethvert organisk materiale.

Ved en relativ luftfugtighed på over 95 procent, eller hvis en overflade direkte er fugtig, kan skimmelsvamp tilmed spire på uorganiske, porøse materialer. Det kræver blot en smule organisk materiale, f.eks. i form af støv.

Få styr på luftfugtigheden

Relativ luftfugtighed måles på en skala fra 0 til 100 procent og kan måles med et såkaldt hygrometer. Et hygrometer indeholder både en decideret fugtmåler og et termometer, hvilket gør det muligt at fastslå den relative luftfugtighed.

Hos Astma-Allergi Danmark anbefaler man, at den relative luftfugtighed indenfor holdes under 45 procent. Det vil ikke kun gøre det langt sværere for skimmelsvamp at spire, men også hjælpe med at mindske mængden af husstøvmider.

Udenfor vinterhalvåret, hvor der ikke varmes op inden døre, kan det dog være svært at holde den relative luftfugtighed under 45 procent. I sommerhalvåret kan den relative luftfugtighed således komme op i nærheden af 70 procent, med mindre man er opmærksom og holder øje.

Man skal dog også passe på, at den relative luftfugtighed ikke bliver for lav, for så kan det også gå ud over indeklimaet og vores velvære. Vi mennesker trives nemlig normalt bedst, hvis den relative luftfugtighed er mellem 35 og 60 procent.

Hvis du selv vil holde øje med den relative luftfugtighed, f.eks. for at undgå fugt i kælder, anbefaler vi et elektronisk hygrometer. De elektroniske udgaver er nemlig, i forhold til prisen, ganske nøjagtige samt nemme at anvende. RadonHuset tilbyder et bredt udvalg til fornuftige priser. Her er ligeledes mulighed for at købe eller leje professionelle fugtmålere, der giver mulighed for at måle fugtigheden i materialer.

For meget fugt kan give skimmelsvamp

Skimmelsvamp er, hvis det er synligt, ikke kun grimt at se på og, i nogle tilfælde, også ildelugtende. Det kan desuden være særdeles skadeligt for dig og din families helbred.

Mere end blot varm luft
Des varmere luft er, des mere vanddamp (fugt) kan den samme mængde luft rumme, inden fugten bliver afsat til omgivelserne. Det kaldes for absolut luftfugtighed og angiver mængden af vanddamp som gram vand pr. kubikmeter luft (g/m3).
 
En tommelfingerregel er, at for hver gang temperaturen stiger med 11 oC, kan luften rumme dobbelt så meget vanddamp. F.eks. kan luft ved en temperatur på 5 oC rumme 6,8 gram vanddamp pr. kubikmeter luft. Stiger temperaturen til 16 oC, kan den samme luft rumme 13,6 gram vanddamp pr. kubikmeter.
 
Relativ luftfugtighed, hvilket måles med et såkaldt hygrometer, betegner den faktiske mængde af vanddamp i luften, divideret med den mængde vanddamp, luften kan rumme ved en given temperatur. Det betyder med andre ord, at hvis en kubikmeter luft, der er 16 oC varm, rummer 6,8 gram vanddamp, er den relative luftfugtighed 50 procent (6,8/13,6).
Hurtig og nem gør-det-selv skimmelsvamp-test

Hurtig og nem gør-det-selv skimmelsvamp-test.

Skimmelsvamp udsender sporer og andre mikropartikler, og kan således forårsage allergilignende tilstande, f.eks. løbende næse, øm hals, nyseanfald, hoste og hovedpine. I værste fald kan det sågar forårsage skader på indre organer som hjerne og nyrer. Hos nogle personer kan hudirritationer også være et symptom på, at der er skimmelsvamp.

Test det selv

Derfor kan det være en rigtig god ide for at teste skimmelsvamp. F.eks. med en overfladetest som det nemme og enkle Pro-Clean testsæt, hvor du i løbet af ganske kort tid kan konstatere, om der skulle være skimmelsvamp på en væg eller lignende. Eller med en lufttest, hvor luftens indhold undersøges for spiringsdygtige skimmelsvampe.

Med en lufttest lader du sporerne i luften dale ned over en særlig gele (dyrkningsmedie) i en petriskål i en times tid. Herefter kan skimmelkolonierne vokse frem over et par dage, og resultatet kan bedømmes. Eller varianten, hvor du sender testskålen videre til et laboratorie for en grundig analyse af både omfang og svampetyper.

Vi kan hjælpe

Hvis du konstaterer skimmelsvamp, kan vi selvfølgelig også hjælpe med: Enten med en egentlig skimmelsanering eller med produkter til afrensning af områder med skimmelsvamp. Vi kan også foretage en skimmelsvamp undersøgelse, hvor vi hjælper med at finde eventuelle skimmelsvampe og fugtskader i bygningen samt giver skimmelsvamp rådgivning og vejledninger til udbedringer. Desuden kan vi hjælpe med skimmelsanering.

Kontakt os gerne på tlf. 31 11 90 00 eller info@agx.dk for uddybende oplysninger, rådgivning eller tilbud på vores forskellige produkter og ydelser.

Call Now Button